wtorek, 26 września 2017

Zacznij oczyszczanie od śniadania! Jaglany budyń kokosowy.

Trochę wiedzy o kaszy jaglanej ;)
  • kasza jaglana ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane,
  • jest lekkostrawna, odpowiednia dla osób z problemami pokarmowymi,
  • nie zawiera glutenu,
  • mogą ją spożywać alergicy,
  • przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową,
  • pomaga na zgagę,
  • Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości <3
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • zawarta witamina E i lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację.
Po tych wszystkich pozytywnych punktach o kaszy jaglanej jak tu jej nie uwielbiać :) Sama jestem zwolenniczką kaszy jaglanej w słodkich wersjach, dlatego dziś kolejna śniadaniowa odsłona budyniu jaglanego. Aby otrzymać mąkę jaglaną blendujemy kaszę na miał :)
Składniki:
  • 1 szklanka mleka 1,5
  • 1 szklanka napoju kokosowego (używam alpro)
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
  • opcjonalnie malinki 
Przygotowanie:
Z 2 szklanek płynów odlewamy pół szklanki aby wymieszać w niej mąkę jaglaną  wraz z erytrolem. Resztę płynów gotujemy w wiórkach kokosowych. W momencie zagotowania wlewamy powoli masę z mąki i reszty mleka ciągle mieszając (tak jak robi się zwykły budyń). Masa gęstnieje, gotową przelewamy do miseczki i dekorujemy np. malinkami
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. obserwuję, mamy bardzo dużo wspólnego ;) zapraszam, https://juliamickiewicz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę pysznie :) W tym tygodniu na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z poprzednikami - wygląda przepysznie! Muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i przede wszystkim zdrowo! Ludzie którzy nie rozumieją że to co dobre może być zdrowe powinni koniecznie poznać ten przepis! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...