czwartek, 21 czerwca 2012

warzywna zapiekanka

Przez to dzisiejszy dzień był beznadziejny, ponury i smutny nie wykażę się entuzjazmem. Ja chcę wreszcie prawdziwe lato, wakacje, wyjazd, plany wakacyjne ! a Tu co ? NIC. Wielkie nic, pustka. Jak co roku jarałam się wyjazdami i planami to teraz niestety ale nie mam czym. Ratuje mnie jedynie Gdańsk i Kalinka za co jej bardzo dziękuję :*. Pragnę spontaniczności, to jest moje marzenie na dziś.
A do jedzenia zapiekanka, gdyż weny brak. Ale faktem jest, że wyszła bardzo dobra i ucieszyła moje podniebienie.


Składniki: ( ilości produktów zalezą od waszego apetytu )

- 1 jajko + białko
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- pomidory
- papryka
- szczypiorek
- cebulka
- zielony ogórek
- czosnek
- ostra papryka w proszku
- vegeta
- oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W miseczce rozbełtujemy jajko dodając jogurt i przyprawy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i najpierw dodajemy cebulkę i czosnek, podsmażamy i następnie dodajemy resztę warzyw, które smażymy przez około 10 minut. Usmażone warzywka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy szczypiorkiem i zalewamy masą jajeczną. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut ( musimy obserwować nasze danie podczas pieczenia aby się nie przypaliło ). Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż troszkę nam ostygnie i możemy jeść :D


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. baardzo lubię takie zapiekanki:) fajnie pokazana

    OdpowiedzUsuń
  2. Spokojnie, to dopiero pierwszy dzień lata :) ja też o wyjazdach mogę sobie pomarzyć bo pracuję... szlag mnie trafia jak pomyślę, że trzeci rok będę się użerać z marudnymi i głodnymi wczasowiczami. Ale nikt mnie do tego nie zmuszał, a zapiekanka piękna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, chętnie bym się na nią wprosiła :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste danie, a takie smaczne! Apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, mnie też rozczarował ten dzisiejszy pierwszy dzień lata. kiepska sprawa :( A zapiekanka ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, przydaloby sie troche prawdziwego lata... A zapiekanka wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozczarował mnie brak żółtego serka :( ale poza tym przepis genialny w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ona jest cudowna, nigdy nie jadłam tak dobrej zapieksy!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...