
- torebka ryżu brązowego
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- puszka kukurydzy
- 1 cebulka
- ząbek czosnku
- sól
-pieprz
- ostra papryka
- troszkę przyprawy maggi
- czerwone wino około pół szklanki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy 30 minut w wodzie z dodatkiem czerwonego wina. Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy kolejno cebulkę i czosnek, paprykę i pomidora na patelnie ( suchą ) Podlewamy duszące się warzywa bulionem winnym z ryżu. Dusimy całość 15 minut a następnie dodajemy ugotowany ryż, przyprawiając danie na patelnie sola, pieprzem, maggi i papryką. Dusimy jeszcze 10 minut i gotowe :)
Uwielbiam taki ryż.... Często taki robię :) Fajne jest to ze można kombinować z warzywami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady :) Nieskomplikowane, a pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńBo po co komplikować sobie życie :D
UsuńSzczególnie jak się nie ma zbyt wiele czasu ;).
UsuńPycha, bardzo lubię ryż z warzywami, choć takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńja teraz mam takich dużo... w sumie trochę straciłam motywację do gotowania zostawiając w domu aparat, moje gotowanie samej dla siebie chyba zrobiło się trochę bezcelowe ;]
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połaczenie warzyw z ryżem , wychodzi bardzo pożywny obiadek ;)
OdpowiedzUsuń