
Składniki:
- dwie szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Farsz: ( każdy dopiera je według uznania )
- ser
- wędlina
- papryka
- cukinia
- ketchup
- przyprawy : oregano, papryka ostra, shoarma/gyros
Sos:
- koncentrat pomidorowy
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie:
Do wody wsypujemy cukier, suche drożdże, oliwę i sól, mieszamy dokładnie aby drożdże połączyły się z innymi składnikami, następnie wsypujemy do miski mąkę ( może być przesiana ). Do mąki wlewamy połowę naszego roztworu wody z drożdżami i ugniatamy ciasto, dolewamy resztę nadal ugniatając bardzo dokładnie. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie podsypujemy mąką ( u mnie było lepkie więc można dodać mniej roztworu ) Wyrabiamy nasze ciasto i odkładamy pod przykryciem (ściereczka) w suche ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni, a nasze ciasto wałkujemy na okrągły kształt. Ważne jest to żeby ciasto nie było za cienkie. Przekładamy nasze ciasto do formy ( u mnie akurat do tarty bo jest okrągła, ale może to być zwykła blacha wyłożona folią aluminiową posmarowana oliwą ) Zawijamy brzegi smarujemy ketchupem i układamy składniki wędlina, cukinia, papryka, ser, posypujemy całość oregano, papryką ostrą i gyrosem. Pizze wkładamy do piekarnika na 20 min. I gotowe :) Możemy zrobić również szybki sos, mała puszeczka koncentratu przyprawiona solą, pieprzem, oregano oraz papryką ostrą.
PS. mały trik, żeby ciasto nie nasiąkało np. wodą z pomidorów ( jak robimy pizze z pomidorami ) smarujemy już uformowane ciasto oliwą lub innym tłuszczem :)
Mniaam, co za pizza :D Domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, proszę, zamień linki na blogu i ew. obserwację. Zmieniłam adres na relishmeals.blgospot.com :)
Uwielbiam domową pizzę- możliwość doboru składników i jaka satysfakcja :) Świetna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńdomowa pizza jest najlepsza, Twój chłopak na pewno był uradowany taką kolacją:D
OdpowiedzUsuńelegancko Ci to wyszło :D
OdpowiedzUsuńa ja mam małą prośbę :) mam nadzieję, że to nie będzie problem? :)
zrobiłam ciasto marchewkowe. Oto przepis:
k - kcal
1,5 kg marchwi 1500 - 375 k (liczyłam 25 kcal na 100 g marchewki)
1 szklanka jablek startych 250 g 110 k (liczyłam 40 kcal na 100 g jabłek)
4 jajka 225 g – 315 k
¾ szl cukru 180 g – 720 k
szkl oleju (mniej więcej ¾) 200 g – 1600 k
2 szkl mąki 260 g – 900 k (wg przelicznika na ilewazy.pl 2 szkl to 260 g)
2615 g – 4020 kcal
100 g – 155 kcal
I z proporcji
4020 razy 100 = 402000
402000 podzielić na 2615 = 155
Czy to możliwe, że wyjdzie tylko 155 kcal na 100 g ? Dobrze obliczyłam?
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
na bogato! i jakie pulchne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym się poczęstowała, dziś na kolację u mnie też pizza z przepisu Pascala(kuchnia lidla) z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, salami.., zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń