piątek, 13 września 2013

Cinnamon Rolls

Fanka cynamonu i masła orzechowego tak mogę siebie nazwać. Dziś wariacja z cynamonem coś co podbiło moje serducho ! Cinnamon Rolls !
Składniki:
na zaczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
na ciasto:
- 500g mąki
- 50 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 100g roztopionego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 25g roztopionego masła


Przygotowanie:
Najpierw robimy zaczyn rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki, dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na 15 min. Następnie wyrabiamy ciasto, mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, rozpuszczone masło i mleko oraz nasz zaczyn. Mieszamy składniki i tworzymy zbitą kulkę, którą następnie odkładamy w ciepłe miejsce (jeśli masa się lepi podsypujemy mąką). Całość odkładamy do miski przykrywamy ściereczką i czekamy 1h aż wyrośnie. W tym czasie w szklance łączymy cukier z cynamonem i oddzielnie roztapiamy masło. Po upływie godziny rozwałkowujemy nasza kulkę na prostokąt grubości mniej więcej centymetra, smarujemy go masłem i posypujemy cukrem z cynamonem ( dość grubą warstwą ) następnie tak przygotowany płat ciasta zwijamy w roladę i kroimy w poprzek na mniejsze krążki. Tak przygotowane Cinnamon Rolls układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, lekko smarujemy pędzelkiem zamoczonym w maśle i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. 
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. ależ są cudowne, naprawdę... :) chyba założę sobie zeszyt przepisów, które muszę zrobić "po diecie" ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają, mega zakręcone! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, wzorki piękne :) Wyglądają jak z obrazka. Nigdy ich nie robiłam, ale chyba w końcu im ulegnę i upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez sliczne, i takie skandynawskie, a ja lubie wszystko, co skandynawskie :) (No, moze poza godzinami zamykania sklepow monopolowych ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. one cudnie wyglądają!! tak samo jak ty uwielbiam i cynamon i masło orzechowe <3 te rollsy mam w planach na jesienne wypieki , teraz już wiem jakim przepisem się inspirować, dziękuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. jak z obrazka! jeśli smakują i pachną, tak jak wyglądają, to chętnie bym sięgnęła po kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślimaczkowe śliczności, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chcę taką! :D

    Co tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie to Ci wyszły te cynamonowe ślimaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog
    and wished to say that I've truly enjoyed browsing
    your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope
    you write again very soon!

    Feel free to surf to my website - 1285 muscle

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię zobaczymy co wyjdzie...tylko trche dziwi mnie brak jajek....ale coz zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam. Wyszły pyszne, ale jednak trochę zbyt słodkie jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...