
Składniki:
- 1/4 średniej dyni
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- trochę maggi
- pestki dyni
- łyżeczka curry
Przygotowanie:
Dynię kroimy na mniejsze części i gotujemy około 30 minut w bulionie drobiowym ( ja wykorzystałam bulionetkę ) przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry oraz maggi. Kiedy dynia zmięknie blendujemy całość na gładki krem jeżeli będzie zbyt gęsty można dolać wody. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i pestkami dyni.
Uwielbiam ten sezon dyniowy, już myślę o robieniu zapasów :) Zupa z niej jest bardzo rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! wczoraj robiłam :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za kremami, ale ten chetnie zjem :)
OdpowiedzUsuńZupy-kremy to jedyne jakie lubię, z dyni musi smakować super, o dziwno jeszcze nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńkolor piękny.
OdpowiedzUsuńzupy krem , a tym bardziej z dyni to coś pysznego !
OdpowiedzUsuńTeż w końcu uległam i mam dyniowy przepis na blogu ;p
OdpowiedzUsuńjesień o smaku dyni jest bardzo pyszna
OdpowiedzUsuń