No i wreszcie się dowiedziałam oryginalnego przepisu na wspaniałe maślane ciacha ! Są idealne bo nie aż tak bardzo słodkie, do kawki, herbatki a nawet do czegoś mocniejszego :D. Nie będę opisywać szczegółów bo samemu je trzeba zrobić żeby zrozumieć o czym piszę. Przepis prosty więc do roboty!
Składniki:
-500g mąki pszennej
-250g margaryny "KASIA"
-3 żółtka jaj
-2 łyżki cukru (lub więcej)
-2 łyżki śmietany 18 %
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną. Następnie ucieramy żółtka z cukrem i masę dodajemy do mąki i margaryny. Mieszamy składniki i na koniec dodajemy śmietanę, delikatnie łącząc ją z masą. Ugniatamy ciasto aby stworzyła się nam w miarę regularna kulka i możemy wziąć się za wałkowanie. Żeby było wygodniej można ciasto pokroić na kilka części żeby wygodniej się wałkowało (osobiście tak zrobiłam). Wykrawamy foremkami ciasteczka, układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy blachę do piekarnika na około 12 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni.
Smacznego :)
PS. Z białek które zostaną możemy zrobić pyszne bezy, które pokażę w swoim czasie.
Jak nie są zbyt słodkie to zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńMaślane ciasteczka powinny być z masłem, a nie chemiczną margaryną! Fuj!!!!!!!
OdpowiedzUsuń