sobota, 26 lipca 2014

Chlebek bananowy z polewą czekoladowo-orzechową

Dawno nie piekłam aż nadszedł wczorajszy dzień i postanowiłam coś zmajstrować przy piekarniku. Tym bardziej, że nadarzyła się ku temu okazja a mianowicie imieniny taty. A ciasto zwane chlebkiem wyszło nieziemsko!
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:
Nic prostszego jak rozgnieść banany widelcem, wbić jajko, dodać cukier, przyprawy, wymieszać wszystko drewnianą łyżką bądź mikserem. Na koniec dodać mąkę i również połączyć ją z resztą składników. Pieczemy chlebek w 170 stopniach przez godzinę, sprawdzając metodą suchego patyczka czy się upiekł.
Polewa jest jeszcze prostsza w przygotowaniu ponieważ rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodajemy troszkę mleka, syrop klonowy i masło orzechowe. Ostudzone wypiek oblewamy wykańczając boki do samego dołu.
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Chlebek bananowy uwielbiam! Najlepsze ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. w końcu muszę go zrobić ;p

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z lepszych chlebkow bananowych w bloggosferze. Super przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma nic lepszego niż chlebek bananowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś upiekłam taki chlebek, wyszedł dobry, ale jakoś nie ciągnie mnie do tego żeby go zrobić ;]
    Może dlatego ,że dałam tyle cukru ile było w przepisie i wyszedł straasznie słodki..

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! ; )
    To ciasto musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, wygląda cudnie, ten kolor taki kuszący :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...