wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka z pieczoną Dynią


Moją nową miłością stały się sałatki! Jestem w szoku, że wcześniej nie wypróbowałam tylu fantastycznych przepisów. Teraz staram się to nadrobić z wielką chęcią i zapałem. Znacie może jakieś ciekawe przepisy na sałatki? Jeśli tak chętnie poznam wasze propozycje :)
Dziś sałatka z pieczoną Dynią.

Składniki:
- około 300g dyni
- 4 garście roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 15g pestek słonecznika
- 5g sezamu
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na blachę lub naczynie żaroodporne i posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą oraz polewamy sosem sojowym na końcu całość mieszając. Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min. (podczas pieczenia dyni, kilka razy mieszamy ją aby się nie przypaliła). Roszponkę myjemy i odrywamy listki układając je w misce a pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Upieczoną dynię układamy na roszponce dodajemy pomidorki oraz ziarna słonecznika i sezam (najlepiej je uprażyć na suchej patelni). Na koniec polewamy wszystko sosem sojowym.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. aż mi się zatęskniło za dynią! nie mam zapasów, a ta sałatka z pewnością smakuje pysznie :) lubię takie chrupiące dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wprost przeciwnie niż ja.
    Nie lubię sałatek, za wyjątkiem może dwu-trzech. Nie najem się nimi, a jako przekąska średnio mi odpowiadają. Ale jeśli smak mi się zmieni, to z przyjemnością wrócę do Twojej dyniowej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...