Problem idealnego ciasto do pizzy rozwiązany! Znalazłam taki przepis, który nie umywa się do żadnego innego wypróbowanego przeze mnie. Fakt, że piekłam pizze dopiero 5 raz w życiu i zawsze z innymi proporcjami utwierdził mnie w tym, że warto próbować nowości. Ten przepis wykorzystam na pewno jeszcze nie jednokrotnie.
- 400 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli- 3 łyżki oliwy z oliwek
sos:
- pomidory z puszki ( krojone )
- łyżka oregano ( przyprażone na patelni )
- sól
-pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
dodatki:
- pieczarki
- salami
- ser
Przygotowanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy całosć i przykrywamy ściereczką , odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie zalecanego czasu dodajemy resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej wody, mieszamy składniki łyżką lub ręką, i formujemy kulkę. Ciasto wyrabiamy rękoma przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc pomidory z koncentratem oregano sola i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie na wysmarowanej tłuszczem blaszce formujemy okrągły placek zawijając jego rogi. Wierz smarujemy oliwą z oliwek, następnie sosem i kładziemy wszystkie dodatkowe składniki (pieczarki, salami, ser). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min.
Smacznego :)
Mmm domowa <3 Z wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiło się u mnie pizzę z jednego przepisu, od lat. Ale widzę, że warto wypróbować i Twój;)
OdpowiedzUsuńmmm jadłabym.szkoda ,że się odchudzam ;P Sylwia
OdpowiedzUsuńPychota dawno nie dałam takiej pyszności
OdpowiedzUsuń