Dla niektórych wielkie oburzenie ciasto z cukinią !? Dla innych całkiem normalny i znakomity przepis :)
Składniki:
- 120 ml oleju
- 240 g mąki pszennej
- 5 łyżek kakao gorzkiego
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
- aromat rumowy
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej miksujemy jajka z olejem i cukrem. Wsypać pół suchej mieszanki i wymieszać. Do pozostałych suchych składników dodać startą cukinię i wymieszać. Zawartość obu misek połączyć razem. Ciasto przelać do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.

Myślę, że oburzenie i zaskoczenia na ciasto z cukinią dawno minęło. Może rok, dwa lata temu było to coś dziwnego - teraz to oczywiste, że jest pyszne, szczególnie czekoladowe;)
OdpowiedzUsuńDla mnie też jest to normalne ale dla osób, które mało pieką to jest nowość.
Usuńjak dla mnie całkiem normalny, a wręcz wyjątkowo pyszny pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, jeszcze takiego ciasta z cukinią nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszne.
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
cukinia w wersji czekoladowego ciasta to chyba jedno z lepszych sposobów na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuń