sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z CUKINIĄ

Dla niektórych wielkie oburzenie ciasto z cukinią !? Dla innych całkiem normalny i znakomity przepis :)
Składniki:
- 120 ml oleju
- 240 g mąki pszennej
- 5 łyżek kakao gorzkiego
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 3 duże jajka
- 150 g cukru 
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach 
- aromat rumowy

Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej miksujemy jajka z olejem i cukrem. Wsypać pół suchej mieszanki i wymieszać. Do pozostałych suchych składników dodać startą cukinię  i wymieszać. Zawartość obu misek połączyć razem. Ciasto przelać do tortownicy wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez 40-50 minut.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Myślę, że oburzenie i zaskoczenia na ciasto z cukinią dawno minęło. Może rok, dwa lata temu było to coś dziwnego - teraz to oczywiste, że jest pyszne, szczególnie czekoladowe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też jest to normalne ale dla osób, które mało pieką to jest nowość.

      Usuń
  2. jak dla mnie całkiem normalny, a wręcz wyjątkowo pyszny pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, jeszcze takiego ciasta z cukinią nie jadłam.
    Musi byc pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cukinia w wersji czekoladowego ciasta to chyba jedno z lepszych sposobów na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...