Moje pierwsze trufelki w zdrowej wersji. Jak się chce alternatywę można znaleźć na wszystko.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki kakao
-1 szklanka cukru pudru (trzcinowego)
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka sojowego
- aromat waniliowy
- puszka orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę, mleko podgrzewamy wraz z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Orzeszki również mielimy na drobniejsze kawałki. Do gotującego się mleka wsypujemy zmielone płatki owsiane i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy, następnie dodajemy pół puszki orzechów. Masa powinna być zbita i gęsta aby kuleczki dobrze się formowały. Kiedy całość troszkę ostygnie formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy dodatkowo w zmielonych orzeszkach.
Smacznego :)
To chyba moje ulubione trufle już od czasów dzieciństwa, kiedy robiła je mama :) Proste, a smakują genialnie.
OdpowiedzUsuńpysznie :) aż wolę nie patrzeć o tej porze na takie dobroci
OdpowiedzUsuńfajne te trufelki, już sama wersja - owsiana mnie zachęca do ich zrobienia, a co dopiero ten pyszny smak ;)
OdpowiedzUsuńja się muszę powstrzymać od domowych słodkości, bo będąc w Chorwacji nakupowałam słodyczy za 20 euro i 80 KN i muszę je po prostu zjeść :D
OdpowiedzUsuńJak się chce, to można zrobić wszystko z wszystkiego^^:) Bardzo lubiłam kiedyś takie trufle, obecnie smak nieco mi się zmienił...
OdpowiedzUsuńołł... moje klimaty!! Wypróbuję na pewno!!! Swietny blog, będę czesciej wpadac :)
OdpowiedzUsuń