niedziela, 8 września 2013

Owsiane trufelki z orzechami

Moje pierwsze trufelki w zdrowej wersji. Jak się chce alternatywę można znaleźć na wszystko. 

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych

- 4 łyżki kakao
-1 szklanka cukru pudru (trzcinowego)
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka sojowego
- aromat waniliowy
- puszka orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę, mleko podgrzewamy wraz z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Orzeszki również mielimy na drobniejsze kawałki. Do gotującego się mleka wsypujemy zmielone płatki owsiane i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy, następnie dodajemy pół puszki orzechów. Masa powinna być zbita i gęsta aby kuleczki dobrze się formowały. Kiedy całość troszkę ostygnie formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy dodatkowo w zmielonych orzeszkach. 
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. To chyba moje ulubione trufle już od czasów dzieciństwa, kiedy robiła je mama :) Proste, a smakują genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie :) aż wolę nie patrzeć o tej porze na takie dobroci

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te trufelki, już sama wersja - owsiana mnie zachęca do ich zrobienia, a co dopiero ten pyszny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja się muszę powstrzymać od domowych słodkości, bo będąc w Chorwacji nakupowałam słodyczy za 20 euro i 80 KN i muszę je po prostu zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak się chce, to można zrobić wszystko z wszystkiego^^:) Bardzo lubiłam kiedyś takie trufle, obecnie smak nieco mi się zmienił...

    OdpowiedzUsuń
  6. ołł... moje klimaty!! Wypróbuję na pewno!!! Swietny blog, będę czesciej wpadac :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...