Owy sos jest fenomenem, który odkryłam robiąc kiedyś zupę krem z pomidorów i marchewki. Teraz postanowiłam zrobić gęstą wersje, która idealnie wpasowała się w schemat sosu, a jak sos to musi być makaron! Dodatkowo pyszna cukinia i mamy obiad gotowy :)
Składniki:
na sos:
- 1 duży pomidor
- 1 duża marchewka
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- łyżka naturalnej vegety klik
- łyżka sosu sojowego
ponad to:
- 30g makaronu razowego
- pół cukinii
Przygotowanie:
Marchew i pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na 500ml gotującej się wody. Doprawiamy vegetą, solą, pieprzem dodajemy koncentrat i sos sojowy gotując całość około 30 min do miękkości marchewki. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody do szklanki i blendujemy warzywa na sos (jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji) Następnie sos odstawiamy gotujemy makaron w osolonej wodzie zaś cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnie i delikatnie podlewamy wodą z gotowania (która nam została z wcześniej przyrządzonego sosu) aby delikatnie się poddusiła. Do miękkiej cukinii dodajemy sos oraz makaron, mieszamy i mamy gotowe danie.
Smacznego :)
Proste, a takie pyszne!
OdpowiedzUsuńniesamowite smaki :)
OdpowiedzUsuńoho - widzę smaczny pomysł na sosik! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na pyszny obiad! wszystko co lubię, więc chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobisz naprawdę fajne propozycje obiadowo-kolacjowe, utrafione idealnie w mój gust. Będę się u Ciebie stołować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju połączenia makaronu z pomidorowym sosem. Bardzo mi się podoba dodatek marchewki!
OdpowiedzUsuń30g makaronu!? nie ma pomyłki? Czy to jest porcja dla 4 latka?
OdpowiedzUsuńHaha, no właśnie :D
OdpowiedzUsuń