Dynia wciąż zaskakuje i gdzie się tylko nie ruszę w blogosferze widzę dyniowe przepisy. Dziś postawiłam na coś bardziej odmiennego, pojawiającego się stosunkowo rzadko na waszych blogach. Aromatyczny krem dyniowy z pomarańczą i nutą imbiru doskonale pasujący na jesienne dni, delikatny a zarazem wyrazisty w smaku.
Składniki:
- 350 g surowej obranej dyni
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- 100 ml mleka sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz biały
-szczypta cynamonu
- pół łyżeczki imbiru susznego
- przegotowana woda (do uzyskania konsystencji kremu)
Przygotowanie:
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia, którą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy około 40 min doglądając w między czasie i przekładając kawałki aby się nie przypiekły. Upieczone kawałki dyni blendujemy na gładki krem dodając przegotowanej wody i mleka do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Następnie wyciskamy sok z połowy pomarańczy, ocieramy skórkę i dodajemy do kremu. Całość podgrzewamy na małym ogniu doprawiając imbirem, szczyptą cynamonu, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Podajemy z prażonym sezamem i kapką sos sojowego.
Smacznego :)
idealne zupa na jesienny obiad :) kolor, smak! cudo!
OdpowiedzUsuńZa dynią nigdy nie przepadałam, ale przed Halloween'owym szałem chyba pora coś z niej "wyczarować" ;)
OdpowiedzUsuńzupy krem są najlepsze na świecie ;)
OdpowiedzUsuńten kolor, jak prawdziwe słoneczko!
OdpowiedzUsuńjest gęsty, kremowy, aromatyczny - wprost idealny! jeden z najpyszniejszych pomysłów na dyniowy krem jakie widziałam!
OdpowiedzUsuńO, z pomarańczą? Takiego jeszcze nie jadłam! Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńJuż dla samego koloru warto zaopatrzyć się w dynię, raj dla oczu!:)
OdpowiedzUsuńszał na dynię :D dynia+mleko sojowe+imbir.. poezja :)
OdpowiedzUsuńu rodziców jem najlepszą zupę z dyni - pycha! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) !
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń