środa, 28 sierpnia 2013

Zapiekanka chlebowa

A co jeśli goście są goście są głodni a Ty nie masz nic w lodówce ?
Co jeśli masz dwudniowy chleb i nie nadaje się na normalną kanapkę
rozwiązanie: Zapiekanka chlebowa może wyglądem nie powala na kolana, ale za to jak smakuje !


Składniki:
- pół bochenka czerstwego chleba (około 10 kromek)
- 4 jajka
- pół szklanki mleka 0,5%
- dwa pomidory
- 3 cebulki
- 4 ogórki konserwowe
- oliwa z oliwek
- przyprawa do gyrosa
- dużo żółtego sera (6 plasterków)
- keczup
- musztarda

Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do zarumienienia wrzucamy do do naczynia i następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę na patelnie aby się zeszkliła i również wrzucamy do naczynia. Pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę zaś żółty ser ścieramy na tarce lub kroimy drobno (zostawiając 3 plastry na wierzch zapiekanki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym, w między czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W misce roztrzepujemy jajka dodając mleko oraz 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Taką mieszanką zalewamy naszą zapiekankę lecz nie musi być ona przykryta w całości, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut na koniec pieczenia na wierzch układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze 3 minuty.
Podajemy z keczupem lub musztardą.
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Zapiekanka chlebowa kojarzyła mi się ze słodkim śniadaniem, ale jak widać to nie jedyna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie chleba, zapisuję do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie musi wyglądać by pysznie smakować :) jednak ja np. wolałabym z mozzarellą, bo za żółtym już od dzieciństwa nie przepadam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze, że jeśli ktoś przy braku produktów w lodówce uraczyłby mnie taka zapiekanką z 'resztek' - byłabym zadowolona i zbudowana jego inwencją twórczą^^:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic się nie zmarnuje :D Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...