Co jeśli masz dwudniowy chleb i nie nadaje się na normalną kanapkę
rozwiązanie: Zapiekanka chlebowa może wyglądem nie powala na kolana, ale za to jak smakuje !
Składniki:
- pół bochenka czerstwego chleba (około 10 kromek)
- 4 jajka
- pół szklanki mleka 0,5%
- dwa pomidory
- 3 cebulki
- 4 ogórki konserwowe
- oliwa z oliwek
- przyprawa do gyrosa
- dużo żółtego sera (6 plasterków)
- keczup
- musztarda
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do zarumienienia wrzucamy do do naczynia i następnie podsmażamy pokrojoną cebulkę na patelnie aby się zeszkliła i również wrzucamy do naczynia. Pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę zaś żółty ser ścieramy na tarce lub kroimy drobno (zostawiając 3 plastry na wierzch zapiekanki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym, w między czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W misce roztrzepujemy jajka dodając mleko oraz 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Taką mieszanką zalewamy naszą zapiekankę lecz nie musi być ona przykryta w całości, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut na koniec pieczenia na wierzch układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze 3 minuty.
Podajemy z keczupem lub musztardą.
Smacznego !
Zapiekanka chlebowa kojarzyła mi się ze słodkim śniadaniem, ale jak widać to nie jedyna propozycja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie chleba, zapisuję do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńnie musi wyglądać by pysznie smakować :) jednak ja np. wolałabym z mozzarellą, bo za żółtym już od dzieciństwa nie przepadam ;p
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że jeśli ktoś przy braku produktów w lodówce uraczyłby mnie taka zapiekanką z 'resztek' - byłabym zadowolona i zbudowana jego inwencją twórczą^^:)
OdpowiedzUsuńNic się nie zmarnuje :D Pycha :)
OdpowiedzUsuń