Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 500 ml bulionu warzywnego
- vegeta naturalna
- papryka ostra
- pestki dyni
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Papryki kroimy w paski i wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni mieszając je co jakiś czas. Upieczone papryki wrzucamy do bulionu przyprawiamy vegetą i ostra papryką gotując całość 10 min. Blendujemy na gładki krem i podajemy z łyżka jogurtu naturalnego oraz przyprażonymi pestkami dyni.
Smacznego :)
Kusi mnie taka zupa bardzo :) Chyba zrobię w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńKrem z pomidorów, z warzyw... to znam. Z papryki nigdy nie robiłam, tym bardziej z pieczonej, a szkoda, bo na pewno by mi posmakowało, uwielbiam takie zupy. Sezon paprykowy nadchodzi, może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńZupy kojarzą mi się z długim czasem przygotowania... a tu szybko i krótko :D
OdpowiedzUsuńwręcz przeciwnie, jak dla mnie najprostsze najszybsze danie :D
Usuńjaka piękna ... chcę ją zjeść! Natychmiast! :)
OdpowiedzUsuńwszelkiego rodzaju kremy uwielbiam! koniecznie muszę wypróbować i paprykową wersję, obowiązkowo na ostro :)
OdpowiedzUsuńVegety (nawet naturalnej) unikam, zdecydowanie wole sol i pieprz. Ale zupe z pieczonej papryki uwielbiam!
OdpowiedzUsuń