wtorek, 14 sierpnia 2012

gulasz po chińsku

Mam taka ochotę na niezdrowe jedzenie, chińskie pizza, hot-dogi, kebaby. Na samą myśl aż mi ślinka cieknie ! Ale po co opychać się takimi świństwami skoro można zrobić tak samo a nawet lepiej w domu. Tak więc postawiłam dziś na domowe chińskie !

Składniki: ( proporcje zależą od was )

- pierś z kurczaka
- pół puszki  kukurydzy
- cebulka
- pół papryki
- ząbek czosnku
- sos sojowy
- przyprawa do chińskiego
-  około pół szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie chińskiej ( dość obficie ) i następnie smażymy na patelni beztłuszczowej. Kiedy kurczak nam się usmaży dodajemy na patelnie pokrojone wcześniej warzywa ( cebulka, papryka, kukurydza, czosnek ) podsmażamy około 5 min i zalewamy wodą dodając sosu sojowego i ciutke przyprawy chińskiej. Aby sos zgęstniał dodajemy około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej szybko mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy więcej mąki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. O, to coś dla mnie. Uwielbiam chińskie jedzenie,l no a lepiej zrobić samemu, niż zamawiać. Na pewno spróbuję tego gulaszu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale tego gulaszu nie zaliczyłabym do niezdrowych:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w tym tkwi sęk moich dań :D Przerabiam je i odchudzam jak tylko się da a w smaku są lepsze od tych gotowych z budki czy innego fast-fooda :)

      Usuń
    2. To witaj w klubie, bo też się staram tak robić ;)

      Usuń
  3. Muszę zakupić ten sos sojowy;, bo dużo dań fajnych z nim jest:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez lubię domowe wersje fast-foodów- nie dość ze zdrowsze to często nawet lepsze( chińszczyzna czasami dosłownie pływa w tłuszczu :/) gulasz do zrobienia! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. i do ryżu i do makaronu jak znalazł. Mnie się niezdrowe żarcie po prostu już przejadło ;) Myślę, że Tobie też to z czasem minie

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...