
Składniki: ( proporcje zależą od was )
- pierś z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- cebulka
- pół papryki
- ząbek czosnku
- sos sojowy
- przyprawa do chińskiego
- około pół szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawie chińskiej ( dość obficie ) i następnie smażymy na patelni beztłuszczowej. Kiedy kurczak nam się usmaży dodajemy na patelnie pokrojone wcześniej warzywa ( cebulka, papryka, kukurydza, czosnek ) podsmażamy około 5 min i zalewamy wodą dodając sosu sojowego i ciutke przyprawy chińskiej. Aby sos zgęstniał dodajemy około 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej szybko mieszając. Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy więcej mąki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
O, to coś dla mnie. Uwielbiam chińskie jedzenie,l no a lepiej zrobić samemu, niż zamawiać. Na pewno spróbuję tego gulaszu. :)
OdpowiedzUsuńAle tego gulaszu nie zaliczyłabym do niezdrowych:) pycha!
OdpowiedzUsuńI w tym tkwi sęk moich dań :D Przerabiam je i odchudzam jak tylko się da a w smaku są lepsze od tych gotowych z budki czy innego fast-fooda :)
UsuńTo witaj w klubie, bo też się staram tak robić ;)
UsuńMuszę zakupić ten sos sojowy;, bo dużo dań fajnych z nim jest:D
OdpowiedzUsuńTez lubię domowe wersje fast-foodów- nie dość ze zdrowsze to często nawet lepsze( chińszczyzna czasami dosłownie pływa w tłuszczu :/) gulasz do zrobienia! :D
OdpowiedzUsuńi do ryżu i do makaronu jak znalazł. Mnie się niezdrowe żarcie po prostu już przejadło ;) Myślę, że Tobie też to z czasem minie
OdpowiedzUsuń