wtorek, 19 czerwca 2012

kurczak po chińsku

To danie chodziło za mną od bardzo dawna i musiałam je zrobić mimo dietki. Oczywiście odchudziłam je jak najbardziej się dało. Aczkolwiek doszłam do wniosku, że zaczynam więcej jeść bo wszyscy mnie krytykują. Może mają trochę racji ? hm.. Przechodząc do dania jest ono bardzo aromatyczne i pełne smaku. Osobiście gustuję w takich kulinarnych klimatach więc jest to potrawa idealna dla mnie. Chęć jego zrobienia naszła mnie kiedy przechodziłam koło chińczyka u mnie na osiedlu i poczułam zapach tego jedzonka. Ale, że tam jest syf i kroją kapustę na podłodze darowałam sobie( chociaż nie raz zdarza lub w sumie zdarzało tam jeść )


Składniki:

- makaron sojowy (paczka to stanowczo za dużo ale nie da się go połamać)
- ćwiartka podwójnej piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 4 pieczarki
- pół cebuli
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- przyprawa chińska
- sos sojowy
- oliwa
- martini
- mąka ziemniaczana

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do wrzątku aż napęcznieje około ( 4 minutki ). Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki posypując je łyżeczką przyprawy chińskiej i polewając łyżką sosu sojowego. Odstawiamy kurczaka w marynacie na mniej więcej 20 minut. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni łyżeczkę oliwy i wrzucamy kawałki naszego kurczaka podsmażając je na większym ogniu. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodajemy do niego wszystkie warzywka podlewając całość łyżką martini (zmniejszamy ogień ) .Następnie dusimy nasze danie około 15 minut ( co jakiś czas mieszając ) aby warzywa były miękkie. na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy nasz makaron. Podsmażamy całość jeszcze chwilkę i gotowe :)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...