wtorek, 19 czerwca 2012

jagódki w wersji lodowej

No i znów te jagody.. Ale mnie to jak najbardziej pasuje i sądzę, że nie przejedzą mi się tak szybko jak truskawki :D. Zrobiłam ten deser, ponieważ zostało mi trochę masy kremowej z tortu, który robiłam dla mojego faceta. Zamroziłam to i mam pyszne lody. Dodając do tego jagody wyszło istne cudo !


Składniki:

- śmietana kremówka 36%
- serek mascarpone
- świeże jagody
- wisienka
-cukier

Przygotowanie:

Ilości wszystkich składników zależą tylko i wyłącznie od waszej ochoty :D. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, kiedy połączy się dokładnie ze śmietanką dodajemy mascarpone. Całość dobrze łączymy i wkładamy do zamrażarki na około 2 h. Gdy lody są gotowe, część z nich blendujemy razem z jagodami na lodowy koktajl. Wlewamy do kieliszka i na górę kładziemy gałkę lub gałki lodowe, polewając je rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) resztą masy śmietankowej . Do ozdoby wisienka.

Gotowe, smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Truskawki w przepisach kulinarnych ustępują już miejsca jagodom, w końcu jakaś odmiana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ tu sympatycznie! :)

    obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny deser! A jagodom mowie zdecydowane "tak" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śliczny puchar pełen witamin
    ps: ale super nagłówek!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...