- kasza jaglana ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane,
- jest lekkostrawna, odpowiednia dla osób z problemami pokarmowymi,
- nie zawiera glutenu,
- mogą ją spożywać alergicy,
- przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową,
- pomaga na zgagę,
- Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości <3
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- zawarta witamina E i lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację.
Składniki:
- 1 szklanka mleka 1,5
- 1 szklanka napoju kokosowego (używam alpro)
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
- opcjonalnie malinki
Przygotowanie:
Z 2 szklanek płynów odlewamy pół szklanki aby wymieszać w niej mąkę jaglaną wraz z erytrolem. Resztę płynów gotujemy w wiórkach kokosowych. W momencie zagotowania wlewamy powoli masę z mąki i reszty mleka ciągle mieszając (tak jak robi się zwykły budyń). Masa gęstnieje, gotową przelewamy do miseczki i dekorujemy np. malinkami
Smacznego :)
obserwuję, mamy bardzo dużo wspólnego ;) zapraszam, https://juliamickiewicz.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaglane budynie! :)
OdpowiedzUsuńale pyszność!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :) W tym tygodniu na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z poprzednikami - wygląda przepysznie! Muszę go zrobić!
OdpowiedzUsuńPyszne i przede wszystkim zdrowo! Ludzie którzy nie rozumieją że to co dobre może być zdrowe powinni koniecznie poznać ten przepis! Pozdrawiamy - DaPietro
OdpowiedzUsuń