niedziela, 25 stycznia 2015

Krem z buraczków z pieczarkami i cebulką

Jak obiecałam, tak jestem z nowymi przepisami:)
Z uwagi na miłość do buraczków zaryzykowałam podać je w nieco zmienionej formie niż tradycyjnie do kotleta i ziemniaków na obiad. Krem z buraczków idealnie wpasował się z sam miękkiej cebulki i pieczarek duszonych w sosie sojowym.
Składniki:
- 400 g mrożonych buraczków
- 200g pieczarek
- 1 cebulka
- sos sojowy
- vegeta naturalna
- sok z połowy cytryny
- łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Buraczki rozmrażamy w garnuszku na niewielkim ogniu dolewając około pół szklanki wody. Przyprawiamy je octem, sokiem z cytryny oraz łyżką vegety naturalnej, gotując całość około 15 minut. W 1/3 szklanki przegotowanej wody rozcieńczamy 3 łyżki sosu sojowego. Następnie na na patelnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz cebulkę i zalewamy powstała wcześniej mieszanką. Dusimy mieszając co jakiś czas około 10 minut. Na koniec jeżeli chcemy gładszą konsystencję buraków możemy je dodatkowo zblendować. podajemy krem z wyłożonymi na wierzch duszonymi pieczarkami i cebulką polewając je łyżką sosu sojowego.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Mimo, że nie przepadam za burakami, ten przepis mnie bardzo zachęcił do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  3. taki krem to najchętniej bym jadła dzień w dzień! :) uwielbiam buraki jak i pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...