środa, 4 czerwca 2014

Warzywa z piekarnika na każdą porę roku!

Za oknem już od 4 rano słoneczko spełnia swoją powinność i budzi mnie promykami przedzierającymi się przez firankę. Gdyby nie fakt, że mam jeszcze 1,5h snu byłabym bardzo wdzięczna. Niestety albo stety zasłaniam roletę i śpię dalej, żeby obudzić się za jakiś czas i jechać na basen. Taka pogoda to i więcej chęci, pomysłów i entuzjazmu dlatego znowu sezon pieczenia ogłaszam za rozpoczęty. Zaczynam dość nietypowo, ponieważ dziś serwuję pieczone warzywka.
Składniki:
- 200g fasolki szparagowej
- papryka
- pół cukinii
- cebulka
-2 marchewki
- 1 pietruszka
- sól
pieprz
zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sos sojowy

Przygotowanie
Warzywa myjemy, płuczemy, obieramy znów myjemy i kroimy w paseczki, słupki, co tylko chcemy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Fasolkę, marchewkę i pietruszkę gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie na papierze do pieczenia wykładamy zawartość garnka dodajemy paprykę, cukinię i cebulkę posypujemy dowolną ilością przypraw oraz podlewamy sosem sojowym. Lekko przemieszamy i pieczemy 20 minut. Kiedy po tym czasie podamy warzywa możemy podlać je dodatkowo sosem sojowym, który idealnie się z nimi komponuje.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. cieszę się, że jesteś ;) i to nie z byle czym - niby proste warzywa z piekarnika, a jednak smak najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ok 120 kalorii na sniadanie ? :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, jak milo widziec u Ciebie post !
    Warzywka uniwersalne i na pewno pyszne. Moje klimaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mogłabym się spytać dlaczego pijesz nutridrinki? Pytam, bo ja je piłam jak byłam w szpitalu na oddziale leczenia anoreksji.. A Ty też chorujesz na zaburzenia jedzenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz o tym pogadać wypadałoby się chociaż podpisać, przedstawić lub napisać prywatnie. Piję, żeby się doładować.

      Usuń
  5. Takie warzywka zawsze w cenie - w sezonie trzeba korzystać ile się da póki jest co piec! Mega :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zwykłe warzywa,a narobiły mi ochoty na zjedzenie chociaż fasolki <3 - Sylwanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och! Uwielbiam takie warzywka :) sos sojowy również uwielbiam ^-~

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...