Szparagi pierwszy raz zagościły na moim stole i na pewno nie ostatni. Jestem nimi zachwycona! Sezon się zaczął więc korzystam. Banalny przepis dla osób, które również pierwszy raz spotykają się ze szparagami.
Składniki:
- 500g szparagów
- łyżka octu winnego
- łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą a następnie łamiemy zdrewniałe końcówki (ułamują się same w odpowiednim miejscu). Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce przygotowujemy zalewę łącząc wodę, ocet i musztardę. Polewamy nią nasze szparagi i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego :)
wyglądają smakowicie :) ja jeszcze nigdy ich nie robiłam, wiec wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie :) od jakiegoś czasu szparagi chodzą mi po głowie :)
OdpowiedzUsuńSzparagi wyglądają obłędnie, a ten sos musztardowy idealnie do nich pasuje :)
OdpowiedzUsuńMoje szparagi leżą jeszcze w lodówce, a ja z wieloma pomysłami na nie siedzę i rozmyślam, który by wybrać. Takie pieczone były na pewno pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńtak prosto, tak smacznie - najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym :) !
OdpowiedzUsuńSzparagi są świetne. Szkoda tylko, że ich cena jest lekko wygórowana :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Twoi rodzice nie reagują, widząc jaka jesteś chuda? :(
OdpowiedzUsuńSzparagi - tak, musztarda - nie. Ja próbowałam z sosem czosnkowym i też są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty ;) Super blog !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi :) łatwo je też zrobić na grillu owinięte boczkiem jeśli ktoś lubi :)
OdpowiedzUsuńTeściowa mi ostatnio podrzuciła szparagi, ale szczerze nie mogę się do nich przekonać i nic jeszcze z nich nie zrobiłam, nawet nie wiem, jak smakują :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dość oryginalny pomysł, ale mój mąż nie lubi szparag. :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię w domu szparagi, ale w sosie musztardowym jeszcze nie jadłam. Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji jeść szparagów w takiej marynacie/sosie :) muszę spróbować, tylko sezon chyba się na nie już skończył...
OdpowiedzUsuń