sobota, 10 maja 2014

Pieczone szparagi w sosie musztardowym

Szparagi pierwszy raz zagościły na moim stole i na pewno nie ostatni. Jestem nimi zachwycona! Sezon się zaczął więc korzystam. Banalny przepis dla osób, które również pierwszy raz spotykają się ze szparagami.
Składniki:
- 500g szparagów
- łyżka octu winnego
- łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą a następnie łamiemy zdrewniałe końcówki (ułamują się same w odpowiednim miejscu). Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym. W miseczce przygotowujemy zalewę łącząc wodę, ocet i musztardę. Polewamy nią nasze szparagi i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. 
Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie :) ja jeszcze nigdy ich nie robiłam, wiec wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smacznie :) od jakiegoś czasu szparagi chodzą mi po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi wyglądają obłędnie, a ten sos musztardowy idealnie do nich pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje szparagi leżą jeszcze w lodówce, a ja z wieloma pomysłami na nie siedzę i rozmyślam, który by wybrać. Takie pieczone były na pewno pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak prosto, tak smacznie - najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szparagi są świetne. Szkoda tylko, że ich cena jest lekko wygórowana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoi rodzice nie reagują, widząc jaka jesteś chuda? :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Szparagi - tak, musztarda - nie. Ja próbowałam z sosem czosnkowym i też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi ochoty ;) Super blog !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię szparagi :) łatwo je też zrobić na grillu owinięte boczkiem jeśli ktoś lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Teściowa mi ostatnio podrzuciła szparagi, ale szczerze nie mogę się do nich przekonać i nic jeszcze z nich nie zrobiłam, nawet nie wiem, jak smakują :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dość oryginalny pomysł, ale mój mąż nie lubi szparag. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię w domu szparagi, ale w sosie musztardowym jeszcze nie jadłam. Brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie miałam okazji jeść szparagów w takiej marynacie/sosie :) muszę spróbować, tylko sezon chyba się na nie już skończył...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...