piątek, 27 grudnia 2013

Ciasteczka piernikowo-kakaowe

Tak długo wyczekiwane święta nadeszły końca, mimo to ja jeszcze je czuję w swojej lodówce i na półkach ze względu na pozostałe potrawy, których nie dało rady się przejeść. W tym roku postanowiłam zająć się kuchennymi przygotowaniami nie tylko od strony słodkości ale również od strony wytrawnych dań. Dziś jednak kolej na delikatne ciasteczka o korzennym smaku, gdzie dekoracja ich sprawiła mi największą radochę :) 
Składniki:
- 120g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 400g mąki 
- 1 jajko
- 100g płynnego miodu
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Lukier królewski:
-1 szklanka cukru pudru
- 1 białko

Przygotowanie:
Mąkę przesiewany wraz z proszkiem kakao i przyprawami do miski, następnie dodajemy jajko, cukier puder miód, oraz pokrojone masło w kostkę. Aby wygodniej ciasto sie rozrabiało łączymy te składniki za pomocą widelca a przez kolejne 10 min wyrabiamy je rękoma do uzyskania plastycznej masy nie przyklejającej się do dłoni. Taką "kulkę" wkładamy do  zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto rozwałkowujemy po kawałku na blacie i wykrawamy za pomocą szklanki bądź foremek przeróżne wzory (ciasto powinno miec grubość około 1,5 centymetra) układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach, około 12 minut cały czas doglądając, żeby nie spiekły się od góry. Gdy wystygną dekorujemy lukrem królewskim bądź kolorowymi pisakami.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. co tam, że po świętach -ciacha chętnie zrobię :) ich nigdy za wiele :D
    wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe te ciasteczka, takie ładne i kolorowo zdobione:) Pierniczki, a jednak to przecież ciastka o pierniczkowym smaku i aromacie, z pewnością warte wypróbowania także po świętach^

    OdpowiedzUsuń
  3. masz instagrama ? :>

    OdpowiedzUsuń
  4. genialnie polukrowane :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...