wtorek, 3 września 2013

Tarta z musem czekoladowym z kaszy manny

Idealnie kruchy spód. Od teraz taką wersję będę robiła zawsze !
Dodatkowo zdrowy mus czekoladowy bo z kaszy manny a smakuje nieziemsko. Lecz nie obyło się bez polewy czekoladowej, którą uwielbiam.

Przepis na kruchy spód podpatrzyłam na : kotlet tv

Składniki:
kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Najpierw mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier z wanilią oraz masło siekam drobniej. Potem dodaje jajko i zagniatam.
Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwalkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczania).
Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 15-20 minut 
Mus czekoladowy z kaszy manny:
Składniki:
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki kaszy mannej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 kopiata łyżeczka kakao






Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do gotującego się mleka dodać roztopioną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia a następnie dodać kasze manną.
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady + 150 ml mleka
Do ozdoby borówki.

5 komentarzy:

  1. ciekawa wersja tarty, chyba spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm... a masz jeszcze? bo tak patrzę i nie umiem oderwać wzorku *_* pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a z kaszą manną to już w ogóle cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie kruchy brzmi cudownie... to najbardziej w tartach kocham - kruche ciasto! A czekoladowy krem z kaszy manny... lepszy od niejednej tradycyjnej masy:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...