Z nudów piekę, zajmuję sobie ostatnie chwile wolności. Tak zaraz studia, po tak długim czasie lenistwa naukowego przestawienie się na taki tryb będzie dramatem.
Babeczki są aromatyczne, jesienne, i pysznie pulchne :) Dodatkowa zaleta: ich przygotowanie jest banalnie proste !
- 85g masła
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 80g cukru
- skórka z połowy pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 100 ml mleka
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w jednej misce, zaś mokre w drugiej ( skórkę pomarańczową wrzucamy do mokrych ). Następnie wlewamy mokre do suchych i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, najlepiej bez termoobiegu bo wtedy ładniej wyrastają.
Smacznego :)
Cytryna i imbir? Zima nadchodzi! O tak, cytrusy i korzenne smaki nieodmiennie mi się z nią kojarza. Zresztą bardzo pozytywnie! :)
OdpowiedzUsuńTu nie ma mowy o cytrynie :P
UsuńZ cytryną czy bez, pomarańczowe babeczki to moje ulubione, tuż obok marchewkowych:) takie zimowe smaki są cudowne:)
Usuńprześliczne. a jak w smaku? pomarancza wyraźnie wyczuwalna? suche czy wilgotne? uwielbiam dodatek lekkiego kwasku do słodyczy.
OdpowiedzUsuńbosz, ja na diecie a od rana widzę takie pyszności
Pomarańcza jak najbardziej wyczuwalna, a babeczki same w sobie są wilgotne i pulchne :)
UsuńI wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie trafne połączenie! intryguje mnie i mam ochotę sięgnąć po taką babeczkę tylko najpierw trzeba je upiec ;p
OdpowiedzUsuńDobór przypraw idealny :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre!!
OdpowiedzUsuńWygląda mistrzowsko :3 Mam tylko jedno (pewnie głupie) pytanie - masło wrzucić do suchych czy mokrych składników? Jakoś się nie znam a wolę się upewnić.
OdpowiedzUsuńdo mokrych :)
Usuńmożna dać świeży imbir?:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej tak.
Usuńile wychodzi około babeczek?
OdpowiedzUsuń12 babeczek
Usuń