Ciągle piekę, bez opamiętania !
Pyszne, proste, wręcz idealne !
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 200g masła + do wysmarowania blaszki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- *aromat waniliowy
- bułka tarta
Przygotowanie:
Bardzo miękkie masło (można lekko podgrzać) ucieramy z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej cukier dalej ubijając. Masę białkową dodajemy do masła z żółtkami miksując wszystko wraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ewentualnie możemy do całości dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Pieczemy około 50 min w 180 stopniach.
Smacznego :)
Wygląda naprawde idealnie :) Puszyście i delikatnie, musi świetnie smakować do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńproste i pewnie pyszne;)
OdpowiedzUsuńmaślane ciacho - nie robiłam jeszcze ,ale pysznie wygląda ;D i nie jest takie trudne do zrobienia -fajnie ;)
OdpowiedzUsuńono jest takie lekkie? myslisz ze jakbym dodala do nich borówek to by nie opadlo? kusi mnie ;)
OdpowiedzUsuńmyślę, że wyszło by genialnie !
UsuńJestem miłośniczką prostych ciast, zatem wyobrażam sobie maślany smak tego cudeńka <3
OdpowiedzUsuńWygląda tak klasycznie, puszysto pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę bosko. Wiesz może, jak to z kaloriami się przedstawia? Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMasło jest jednym z najbardziej cudownych produktów spożywczych. Szkoda, że w dzisiejszych czasach się je tak demonizuje.
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą skusiłam się i wykonałam ciasto zgodnie z przepisem -jest pyyyyyszne! :) Szybko się robi, ładnie rośnie, domownicy zachwyceni. Gorąco polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a w domowej lodówce dużo produktów nie znajdą:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest super. Szybko się robi i szybko potem znika! I wyszło w moim pseudo piekarniku, mam mikrofalówkę z funkcją piekarnika z termoobiegiem. Dałam połowę cukru i jest wystarczająco. Na blog trafiłam przez przypadek i wpadłam jak śliwka. Już mam w planie wypróbowanie innych przepisów. Pozdrawiam. Anka
OdpowiedzUsuń