czwartek, 21 marca 2013

Ciasto Maślane

Ciągle piekę, bez opamiętania !
Pyszne, proste, wręcz idealne  !
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 200g masła + do wysmarowania blaszki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- *aromat waniliowy
- bułka tarta 

Przygotowanie:
Bardzo miękkie masło (można lekko podgrzać) ucieramy z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej cukier dalej ubijając. Masę białkową dodajemy do masła z żółtkami miksując wszystko wraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ewentualnie możemy do całości dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Pieczemy około 50 min w 180 stopniach. 
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Wygląda naprawde idealnie :) Puszyście i delikatnie, musi świetnie smakować do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. maślane ciacho - nie robiłam jeszcze ,ale pysznie wygląda ;D i nie jest takie trudne do zrobienia -fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ono jest takie lekkie? myslisz ze jakbym dodala do nich borówek to by nie opadlo? kusi mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem miłośniczką prostych ciast, zatem wyobrażam sobie maślany smak tego cudeńka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak klasycznie, puszysto pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda naprawdę bosko. Wiesz może, jak to z kaloriami się przedstawia? Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masło jest jednym z najbardziej cudownych produktów spożywczych. Szkoda, że w dzisiejszych czasach się je tak demonizuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przed chwilą skusiłam się i wykonałam ciasto zgodnie z przepisem -jest pyyyyyszne! :) Szybko się robi, ładnie rośnie, domownicy zachwyceni. Gorąco polecam wszystkim, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a w domowej lodówce dużo produktów nie znajdą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest super. Szybko się robi i szybko potem znika! I wyszło w moim pseudo piekarniku, mam mikrofalówkę z funkcją piekarnika z termoobiegiem. Dałam połowę cukru i jest wystarczająco. Na blog trafiłam przez przypadek i wpadłam jak śliwka. Już mam w planie wypróbowanie innych przepisów. Pozdrawiam. Anka

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...