To, że jaglane nie oznacza od razu, że jestem wegetarianką ;) Raczej dowód na to, że lubię eksperymentować w kuchni i próbować wszelkich smaków w różnych formach niekoniecznie tych tradycyjnych. Stąd ten przepis na zdrowe wegetariańskie kotlety.
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- łyżka vegety naturalnej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
- bułka tarta pełnoziarnista
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, następnie we wrzątku aby zabić ewentualną goryczkę i tak przygotowaną wsypujemy do gotującej się wody (3 szklanki) Doprawiamy vegetą i gotujemy około 15-20 minut to wsiąknięcia wody przez kaszę, oczywiście mieszając ją co jakiś czas. Gdy kasza się ugotuje i będzie miała zwarta konsystencję przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi dodając na koniec jajko i dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Z takiej masy formujemy kulki które spłaszczamy dłonią i obtaczamy w pełnoziarnistej bułce tartej i smażymy do złocistego koloru po obu stronach. Wybieramy olej rzepakowy, ponieważ jest najlepszy do smażenia (wytrzymuje bardzo wysokie temperatury).
Naprawdę fajnie wyglądają, bardzo lubię kasze jaglaną więc przepis będę musiał wypróbować. Z daleka na zdjęciach wyglądają jakby były mięsne :)
OdpowiedzUsuńWeganskie kotlety to ostatnio moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co w najbliższym czasie zjem na obiad :)
OdpowiedzUsuńjadłabym - Sylwanka
OdpowiedzUsuńekstra pomysł :)
OdpowiedzUsuńpowiedz mi, skąd bierzesz mąkę pełnoziarnistą? :)
Zapraszam także do siebie po trochę zdrowia :) :
http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/
sorry, ale odpowiem krótko:
OdpowiedzUsuńFUUUUJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!
Każdy je według swoich preferencji, dla jednych jest to jedno z ulubionych dań a dla drugich coś czxego nie tkną.Aczkolwiek zastanawia mnie co może być takiego "fuj" w kaszy jaglanej ;)
Usuń