Fanka cynamonu i masła orzechowego tak mogę siebie nazwać. Dziś wariacja z cynamonem coś co podbiło moje serducho ! Cinnamon Rolls !
na zaczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
na ciasto:
- 500g mąki
- 50 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 100g roztopionego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 25g roztopionego masła
Przygotowanie:
Najpierw robimy zaczyn rozpuszczając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki, dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na 15 min. Następnie wyrabiamy ciasto, mąkę przesiewamy dodajemy cukier, sól, rozpuszczone masło i mleko oraz nasz zaczyn. Mieszamy składniki i tworzymy zbitą kulkę, którą następnie odkładamy w ciepłe miejsce (jeśli masa się lepi podsypujemy mąką). Całość odkładamy do miski przykrywamy ściereczką i czekamy 1h aż wyrośnie. W tym czasie w szklance łączymy cukier z cynamonem i oddzielnie roztapiamy masło. Po upływie godziny rozwałkowujemy nasza kulkę na prostokąt grubości mniej więcej centymetra, smarujemy go masłem i posypujemy cukrem z cynamonem ( dość grubą warstwą ) następnie tak przygotowany płat ciasta zwijamy w roladę i kroimy w poprzek na mniejsze krążki. Tak przygotowane Cinnamon Rolls układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, lekko smarujemy pędzelkiem zamoczonym w maśle i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
ależ są cudowne, naprawdę... :) chyba założę sobie zeszyt przepisów, które muszę zrobić "po diecie" ;D
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają, mega zakręcone! :D
OdpowiedzUsuńJejku, wzorki piękne :) Wyglądają jak z obrazka. Nigdy ich nie robiłam, ale chyba w końcu im ulegnę i upiekę.
OdpowiedzUsuńStały się bardzo sławne :)
UsuńAlez sliczne, i takie skandynawskie, a ja lubie wszystko, co skandynawskie :) (No, moze poza godzinami zamykania sklepow monopolowych ;))
OdpowiedzUsuńZ ciekawości o której zamykają :D?
Usuńone cudnie wyglądają!! tak samo jak ty uwielbiam i cynamon i masło orzechowe <3 te rollsy mam w planach na jesienne wypieki , teraz już wiem jakim przepisem się inspirować, dziękuję ;*
OdpowiedzUsuńjak z obrazka! jeśli smakują i pachną, tak jak wyglądają, to chętnie bym sięgnęła po kilka ;)
OdpowiedzUsuńŚlimaczkowe śliczności, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPięknie zakręcone. :)
OdpowiedzUsuńJa chcę taką! :D
OdpowiedzUsuńCo tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com
Bardzo ładnie to Ci wyszły te cynamonowe ślimaczki:)
OdpowiedzUsuńPretty nice post. I just stumbled upon your blog
OdpowiedzUsuńand wished to say that I've truly enjoyed browsing
your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope
you write again very soon!
Feel free to surf to my website - 1285 muscle
ale niesammowite! :)
OdpowiedzUsuńRobię zobaczymy co wyjdzie...tylko trche dziwi mnie brak jajek....ale coz zobaczymy
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszły pyszne, ale jednak trochę zbyt słodkie jak dla mnie
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuń