czwartek, 28 marca 2013

Makaron jajeczny w sosie warzywnym.

Składniki:

- 50g makaronu jajecznego
- kawałek suchej kiełbasy
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek zielonej części pora
- curry
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- olej rzepakowy

Przygotowanie:
Makaron gotujemy do miękkości ( po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy ) w tym czasie kroimy marchewkę w kostkę selera i pietruszkę oraz część pora. Warzywa wrzucamy do garnka zalewamy wodą przyprawiamy solą pieprzem łyżeczką curry, sosem sojowym i gotujemy aż do ich rozgotowania. Gdy warzywa się gotują możemy podsmażyć kawałek pokrojonej kiełbasy na łyżeczce oleju rzepakowego do zarumienienia się. Rozgotowane warzywa rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków na "papkę z grudkami" jeżeli jest zbyt gęsta można podlać woda do uzyskania konsystencji jaka nam odpowiada. Na koniec wrzucamy makaron i kiełbasę do garnka z warzywami i mieszamy całość do połączenia składników.
Gotowe :)

5 komentarzy:

  1. ;) uwielbiam makarony i to wlansie z warzywami a nie sosami i miesem chwala bogu juz zaniedlugo bedzie ich pod dostatkiem na warzywniaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. warzywa z makaronem , jedno z pyszniejszych połączeń! uwielbiam , smacznie to skomponowałaś i chętnie wykorzystam twój pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda tylko, że nie dodajesz wartości odżywczych :D
    Pyszny przepis który obliczyłem i dam radę wpleść w dietę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to danie :) Takie comfort food na polską nutę!

    OdpowiedzUsuń
  5. musze spróbować zrobić taki makaron;p

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...