Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
nasączenie:
-1/3 szklanki zielonej herbaty
- 3 łyżki syropu z brzoskwiń
- łyżka soku z cytryny
przełożenie:
- dżem brzoskwiniowy
polewa czekoladowa:
- 150g czekolady mlecznej
- 50g masła
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy do białek wraz z mąką. Dokładnie miksujemy całość. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 min. Po upływie tego czasu nie wyjmujemy od razu żeby nie opadł.
Kiedy ostygnie przekrawamy biszkopt na pół i nasączamy wcześniej przygotowaną miksturą z herbaty zielonej, syropu i cytryny. Następnie smarujemy połówkę grubą warstwą dżemu. Na koniec robimy polewę czekoladową rozpuszczając składniki w kąpieli wodnej. smarujemy górę biszkoptu i posypujemy ewentualnie wiórkami czekoladowymi.
Wkładamy do lodówki na noc :)
Smacznego !
jeślismakuje tak jak wygląda, to go chce;D
OdpowiedzUsuńNie mam nic przeciwko brakowi kremu :D
OdpowiedzUsuńsuper torcik ! świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepszy w smaku ;)
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho :D Jak jest dżem, to ja nie potrzebuję kremu.
OdpowiedzUsuńnie cierpię kremów, taki torcik by mi bardzo odpowiadał :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Trochę to 3/4 szklanki cukru mnie przeraża :P Ale najwyżej można go wsuwać w bez dietowe dni :)
OdpowiedzUsuńNiestety nieraz trzeba się poświęcić dla takiej pychotki. Już niedługo będzie przepis na dietetyczny tort warzywny bo nadchodzą moje urodziny :)
UsuńSuper blog, przejrzałam kilka przepisów i już wiem, że będę z nich korzystać.. :) Zapraszam także do mnie i pozdrawiam ;*
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńProszę o kawałek i kubek gorącej kawy, no ewentualnie kakao!
OdpowiedzUsuń