czwartek, 31 stycznia 2013

A może brukselka !?

Znienawidzona przez dzieci, wmuszana przez rodziców.
Ja ją pokochałam <3

Składniki:
- 8 brukselek
- dwie łyżki słonecznika
- siemie lniane (opcjonalnie )
- łyżka musztardy
- łyżeczka wody
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz

Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy około 20 min ( do miękkości ). W tym czasie prażymy nasz słonecznik i siemię na suchej patelni do uzyskania lekko brązowego koloru i wspaniałego zapachu. W szklance robimy sos mieszając musztardę wodę i oliwę z oliwek, przyprawiając solą morską i pieprzem. Wkładamy naszą brukselkę do miski polewamy sosem musztardowym i posypujemy słonecznikiem, mieszamy wszystko bardzo dokładnie aby sos połączył się z brukselką i słonecznikiem. Podajemy na talerzykach i ewentualnie posypujemy resztą słonecznika do ozdoby.

8 komentarzy:

  1. ja ją uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak..brukselka jest teraz na czasie :) w końcu mamy na nią sezon! Twoja wygląda bardzo apetycznie. pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam uwielbiam to warzywo , super pomysł na jego podanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię brukselkę a Twój pomysł wydaje się smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ahh za brukselkami nie przepadam.
    Przepraszam ale Proszę o pomoc dla mojej koleżanki Ewy która walczy z rakiem każda złotówka się liczy , więcej informacji znajdziesz na moim blogu : http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę kolejny przepis na bruskelkę w apetycznym wydaniu! ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też uwielbiam brukselkę :) Podoba mi się Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...