Znienawidzona przez dzieci, wmuszana przez rodziców.
Ja ją pokochałam <3
Składniki:
- 8 brukselek
- dwie łyżki słonecznika
- siemie lniane (opcjonalnie )
- łyżka musztardy
- łyżeczka wody
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy około 20 min ( do miękkości ). W tym czasie prażymy nasz słonecznik i siemię na suchej patelni do uzyskania lekko brązowego koloru i wspaniałego zapachu. W szklance robimy sos mieszając musztardę wodę i oliwę z oliwek, przyprawiając solą morską i pieprzem. Wkładamy naszą brukselkę do miski polewamy sosem musztardowym i posypujemy słonecznikiem, mieszamy wszystko bardzo dokładnie aby sos połączył się z brukselką i słonecznikiem. Podajemy na talerzykach i ewentualnie posypujemy resztą słonecznika do ozdoby.
ja ją uwielbiam ;D
OdpowiedzUsuńo tak..brukselka jest teraz na czasie :) w końcu mamy na nią sezon! Twoja wygląda bardzo apetycznie. pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńja tam uwielbiam to warzywo , super pomysł na jego podanie ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brukselkę a Twój pomysł wydaje się smaczny :)
OdpowiedzUsuńahh za brukselkami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale Proszę o pomoc dla mojej koleżanki Ewy która walczy z rakiem każda złotówka się liczy , więcej informacji znajdziesz na moim blogu : http://perfektbin.blogspot.com/
Widzę kolejny przepis na bruskelkę w apetycznym wydaniu! ;D
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam brukselkę :) Podoba mi się Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuń