niedziela, 2 lutego 2014

Tarta kajmakowo-bananowa

Wystraszyłam się, że nie wyjdzie. Trochę racji miałam ale tylko od strony estetycznej. Smak obłędny! Połączenie kruchego ciasta, kajmaku i bananów mogę uznać za najlepsze.
Ale mam złote rady, żeby tarta wyszła nawet pod względem estetycznym bardzo ładnie i 'zwięźle'.
Składniki:
kruche ciasto:
- 180g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- pół lyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

+
- masa kajmakowa (użyłam pierwszy raz gotowej co było podstawowym błędem, dlatego polecam pusze mleka skondensowanego słodzonego)
- 3 małe banany

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, jajko i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy całość widelcem lub łyżką a następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania plastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać je mąką, jednak pamiętamy, że ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Tak powstałą kulkę wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim silikonową formę (lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą). Pieczemy 20 min w 190 stopniach.
Masę kajmakową lepiej przygotować samodzielnie gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez 3h (wtedy konsystencja nie będzie się rozlewała i będzie odpowiednio zwięzła) ja użyłam gotowej masy, która nie nadawała się do tej tarty. Gdy mamy już przygotowaną masę i ostudzony spód, wylewamy ją na ciasto i układamy na niej pokrojone plasterki bananów. tarta ląduje na jakiś czas do lodówki.
(zdjęcie zrobione wieczorem przy innym świetle stąd różnica)
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. ta jest jeszcze lepsza niż cytrynowa!! genialne połączenie :) mogę się wprosić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko.... zgodzić się.
    To połączenie jest absurdalnie słodkie, absurdalnie przepyszne i nieprzyzwoicie cudowne!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie nadzienia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie!! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tu u Ciebie na blogu :D Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wygląda naprawdę obłędnie:), zdjęcie wieczorne wyszło równie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmmm! chyba nie ma nic lepszego jak połączenie kajmaku i banana <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Super tarta ! Wyglada pysznie ! A smakowala pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłem kiedyś podobną, była super, ta pewnie też jest :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...