piątek, 21 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem bez jajek

No i na lekki porażeniu słonecznym się skończyło. Wczorajsza pogoda była bardzo zdradliwa. Idąc na basen odkryty byłam przekonana, że z opalania nic nie będzie, ponieważ słonko było za taką jakby mgiełką. Tym czasem wieczór zafundował mi wysoką temperaturę, ból głowy, ogromny ból żołądka (nie wiem od czego) i rozpalone ciało. Dziś znów upał, żar z nieba, działka i oczko wodne już na mnie czeka mam zamiar nawet z niego dziś nie wychodzić ! Swoja drogą pamiętam jak byłam mała i całymi dniami się w nim pluskałam a babcia przynosiła mi nawet obiad na materac :)
W taki upał ktoś skusi się na ciacho z rabarbarem ? Brak jajek jest spowodowany brakiem ich w lodówce więc szukałam fajnej alternatywy i mi wyszło.
Składniki:
- dwie laski rabarbaru

- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru 

- 1 łyżka cukru z wanilią

- szczypta soli 

- 3 łyżki kakao 
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka chłodnej przegotowanej wody


Przygotowanie:
Rabarbar pokroić  na małe kawałki i zasypać cukrem.
Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać mikserem do ich połączenia. Przelać ciasto do tortownicy ułożyć na wierzchu rabarbar i piec w 180°C, przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Uuu, jaki ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytałam, że takie słońce za chmurką jest gorsze od 'pełnego słońca', bo te chmurki przepuszczają tylko te najgorsze promienie. Nie znam się na tym, ale powtarzam, co słyszałam:)

    Tydzień temu właśnie leżałam pod takimi niby chmurkami, na wieczór kręciło mi się w głowie i było mało fajnie, więc coś w tym musi być!

    Fajne to Twoje ciasto, wprosiłabym się na porcyjkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też aktualnie nie mam jajek w lodówce, choć szczerze mówiąc liczę, że już za chwilę się to zmieni ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dziś już chłodno i brak słońca. ale w sumie fajnie jest po tym upale trochę ochłody :)
    ciacho z rabarbarem *-* mogę kawałek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie ! :) A jaką średnicę ma tortownica ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wyrosło! :)
    Ej uważaj na siebie! Już nie pamiętam kiedy ostatnio taplałam się w wodzie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zjadłam kawałek ciasta wg. tego przepisu i stwierdzam, że pół szklanki cukru to zdecydowanie za dużo a ciasto wychodzi mega słodkie. Następnym razem dam połowę mniej. Ale wyszło jak u Ciebie na zdjęciu - puszyste i zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie dodawałam kakao do ciasta z rabarbarem ale chyba muszę spróbować następnym razem, zwłaszcza, że uwielbiam ciasta i desery z kakao i czekoladą. Moim ulubionym przepisem jest https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ właśnie dlatego, że jest bardzo czekoladowy i równie prosty, jak Twój przepis na rabarbarowe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...