
- kawa rozpuszczalna ( jeżeli nie mamy espresso )
- szklanka mleka
- cukier/miód
- ewentualnie malibu
Przygotowanie:
Łyżeczkę kawy zalewamy wrzątkiem do 1/3 wysokości szklanki. Mleko gotujemy w rondelku a następnie ubijamy mikserem ( około 6 minut ) mleko musi być dobrze ubite. W międzyczasie do kawy wsypujemy cukier lub dodajemy miód. Do wysokiej szklanki przelewamy ubite mleko wraz z pianką i cienkim strumyczkiem po ściance wlewamy naszą kawę. Dzięki temu pojawią nam się warstwy :) Na koniec można dodać malibu co stworzy jeszcze inny rodzaj warstw i doda fajnego kokosowego posmaku.
wersja pierwsza wersja z malibu
Ale ci się ładnie rozwarstwiła ;) ja nigdy nie mam cierpliwości przy wlewaniu kawy i muszę zadowalać się zwykłą ;p
OdpowiedzUsuńSama się zdziwiłam bo robiłam ją pierwszy raz ; o
OdpowiedzUsuńMm, wygląda pysznie. Ja jeszcze dochodzę do wprawy, jeśli chodzi o wytworzenie idealnej pianki. ;)
OdpowiedzUsuńChyba jutro sobie taką sprezentuję ;).
OdpowiedzUsuń